1/2 pečenega piščanca, rdeče zelje, mlinci
Njegovo meso spada med kuretino. Piščanec pohanec je ob zakolu star okoli 6 tednov in težak 30-50 dag, večji piščanci pa tehtajo 1-2 kg. Izredno priljubljen je ocvrt piščanec v dunajskem paniranju. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Rdeče zelje je z vitamini, minerali in antioksidanti bogata priloga mesnih jedi. Največkrat ga kombiniramo z martinovo gosko. Rdeče zelje je vir folatov in polifenolov, pogosto pomanjkljivih snovi v naši prehrani, ki odlično varujejo zdravje. Obroki z veliko vsebnostjo zelenjave so nizkokalorični in nam zato pomagajo ohranjati zdravo telesno težo.
So tenko razvaljano nekvašeno testo iz moke, vode in soli, spečeno v pečici. Nato se mlince nalomi in popari s kropom.1
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Rdeče zelje izvira iz Sredozemlja, predvsem iz Male Azije. Od srednjega veka naprej je bila vzgoja zelja v domeni samostanov, ki so ga najprej uporabljali za zdravilne namene, kasneje pa tudi za hrano.1
Med mlince štejejo chapati, fladenbrot, flatbread, indžero, lepinjo, pito in mehiške tortilje. Mlinci so najstarejša in najbolj na tradicijo vezana oblika kruha.1 Najpogosteje jih jemo v jesenskem času, saj so značilna priloga v Martinovem kosilu, ko se mošt spremeni v vino.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 620 g |
Energijska vrednost | 1015 kcal |
Energijska vrednost | 4263 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 47,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,0 g |
Ogljikovi hidrati | 85,3 g |
Sladkorji | 9,6 g |
Beljakovine | 59,6 g |
Prehranske vlaknine | 4,6 g |
Informacije o alergenih
RDEČE ZELJE (pšenica), MLINCI (pšenica, sledi jajc, sledi mleka, sledi soje, sledi oreščkov, sledi sezama)