1/2 pečen piščanec, ocvrti krompirček
Piščanec je mladič pri kurah. Njegovo meso spada med kuretino. Piščanec pohanec je ob zakolu star okoli 6 tednov in težak 30-50 dag, večji piščanci pa tehtajo 1-2 kg. Izredno priljubljen je ocvrt piščanec v dunajskem paniranju. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerjih, kalamarom in mesu na žaru. Zraven pomfrija je običajno postrežena še majoneza ali ketchup.
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Originalno naj bi pomfrit izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime "francoski krompirček" ( ang. french fries) naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 1109 kcal |
Energijska vrednost | 4658 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 101,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 41,1 g |
Ogljikovi hidrati | 85,7 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 54,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
/