1/2 pečenega piščanca, mlinci, sladko zelje
Meso piščanca spada med kuretino. Piščanec pohanec je ob zakolu star okoli 6 tednov in težak 30-50 dag, večji piščanci pa tehtajo 1-2 kg. Izredno priljubljen je ocvrt piščanec v dunajskem paniranju. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.
Mlinci so tanko razvaljano nekvašeno testo iz moke, vode in soli, spečeno v pečici. Nato se mlince nalomi in popari s kropom.
Narezano belo zelje prepraženo na zarumenjenem sladkorju s čebulo in česnom, nazadnje se doda paradižnikovo mezgo in sol in se nekaj časa duši. Namesto belega zelja se uporablja tudi rdeče, ki se še posebej poda k mlincem in perutnini (Martinovo kosilo).
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Med mlince štejejo chapati, fladenbrot, flatbread, indžero, lepinjo, pito in mehiške tortilje. Mlinci so najstarejša in najbolj na tradicijo vezana oblika kruha. Najpogosteje jih jemo v jesenskem času, saj so značilna priloga v Martinovem kosilu, ko se mošt spremeni v vino.
Zelje so v Antiki cenili kot zdravilo proti pijanosti in mačku, čeprav niso vedeli da vsebuje veliko žvepla in dušika. Rdeče zelje je vir folatov in polifenolov, pogosto pomanjkljivih snovi v naši prehrani.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 750 g |
Energijska vrednost | 1079 kcal |
Energijska vrednost | 4532 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 54,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,3 g |
Ogljikovi hidrati | 87,9 g |
Sladkorji | 8,2 g |
Beljakovine | 59,9 g |
Prehranske vlaknine | 5,0 g |
Informacije o alergenih
MLINCI (pšenica in sledi jajc, mleka, soje, oreščkov, sezama), SLADKO ZELJE (pšenica in sledi jajc, mleka in listne zelene)