Bakalca z idrijskimi žlinkrofi – Dnevi slovenskih jedi
Knjižno pravimo bakalci tudi »bakalica«. Gre za jagnječji »ajmoht«. Pripravimo jo tako, da na olju temeljito prepražimo sesekljano čebulo in nato dodamo na koščke narezano meso. Ko se nekoliko spraži, ga zalijemo in dodajo jušno osnovo, ter lovorjev list in zelenjavo. Dušimo 20 minut, nato dodamo drobno naribano korenje, timijan in šetraj. Na koncu prelijemo z belim vinom. Odprto kuhamo še 5 minut. Serviramo potreseno s peteršiljem ali drobnjakom. Zraven se odlično podajo različne priloge: idrijski žlinkrofi, različne polente ali žganci.1
Idrijski žlinkrofi so slovenska jed, ki izhaja iz Idrije. Narejeni so iz rezančevega testa in krompirjevim nadevom. Imajo tudi značilno obliko. Žlinkrofi so odlična predjed, priloga k mesnim jedem ali samostojna jed, ki je zabeljena z ocvirki. 3
KOT ZANIMIVOST:
Bakalca je ime dobila po koštrunu, ki mu na Idrijskem rečno govorijo »bak«. 2
Idrijski žlinkrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »Zajamčena tradicionalna posebnost«. Proizvodnja geografsko ni omejena.3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://www.dnevnik.si/1042760524
3. https://sl.wikipedia.org/wiki/Idrijski_%C5%BElikrofi
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 580 g |
Energijska vrednost | 898 kcal |
Energijska vrednost | 3772 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,9 g |
Ogljikovi hidrati | 116,7 g |
Sladkorji | 5,9 g |
Beljakovine | 53,2 g |
Prehranske vlaknine | 10,3 g |
Informacije o alergenih
BAKALCA (pšenica, sledi zelene in soje), IDRIJSKI ŽLINKROFI (pšenica, mlečni izdelek, sledi oreščkov, mleka in soje)