• Kartica 123
  • AKCIJE
    • Študentska prehrana

Bakalca z idrijskimi žlinkrofi – Dnevi slovenskih jedi

Knjižno pravimo bakalci tudi »bakalica«. Gre za jagnječji »ajmoht«. Pripravimo jo tako, da na olju temeljito prepražimo sesekljano čebulo in nato dodamo na koščke narezano meso. Ko se nekoliko spraži, ga zalijemo in dodajo jušno osnovo, ter lovorjev list in zelenjavo. Dušimo 20 minut, nato dodamo drobno naribano korenje, timijan in šetraj. Na koncu prelijemo z belim vinom. Odprto kuhamo še 5 minut. Serviramo potreseno s peteršiljem ali drobnjakom. Zraven se odlično podajo različne priloge: idrijski žlinkrofi, različne polente ali žganci.1

Idrijski žlinkrofi so slovenska jed, ki izhaja iz Idrije. Narejeni so iz rezančevega testa in krompirjevim nadevom. Imajo tudi značilno obliko. Žlinkrofi so odlična predjed, priloga k mesnim jedem ali samostojna jed, ki je zabeljena z ocvirki. 3

KOT ZANIMIVOST:

Bakalca je ime dobila po koštrunu, ki mu na Idrijskem rečno govorijo »bak«. 2

Idrijski žlinkrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »Zajamčena tradicionalna posebnost«. Proizvodnja geografsko ni omejena.3

1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://www.dnevnik.si/1042760524
3. https://sl.wikipedia.org/wiki/Idrijski_%C5%BElikrofi

Hranilna in energijska vrednost porcije jedi

Porcija 580 g
Energijska vrednost 898 kcal
Energijska vrednost 3772 kJ
Hranilna vrednost
Maščobe 23,0 g
Nasičene maščobne kisline 5,9 g
Ogljikovi hidrati 116,7 g
Sladkorji 5,9 g
Beljakovine 53,2 g
Prehranske vlaknine 10,3 g

Informacije o alergenih

BAKALCA (pšenica, sledi zelene in soje), IDRIJSKI ŽLINKROFI (pšenica, mlečni izdelek, sledi oreščkov, mleka in soje)

Slorest d.o.o.
Verovškova 55a
1000 Ljubljana


tel.: +386 (0)1 300 42 40
fax: +386 (0)1 300 42 60
e-mail: info@slorest.si


Izdelava spletne strani: Sibit d.o.o. | Slorest d.o.o. © 2025
Naša spletna stran uporablja piškotke Za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska uporabljamo piškotke. Če se z namestitvijo piškotkov strinjate, kliknite »shrani« in nemoteno nadaljujte z uporabo spletne strani.ShraniNE
Nastavitev piškotkov