Boranja z mesom, polenta
Boranja je nasitna, zelo okusna enolončnica. Pripravljena z svinjskim mesom, s stročjim fižolom, čebulo, paradižnikom , na olju ali drugi maščobi, na koncu solijo in zgostijo z moko ali ne. Zaradi zelene barve stročjega fižola, pozabimo da nas oskrbi tudi z beta-karotenom in drugimi antioksidanti. Je bogat vir silicija, ki je potreben za zdravje kosti in tvorbo vezivnih tkiv.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa.
KOT ZANIMIVOST:
Italija je tudi domovina polente. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. Polenta ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 634 kcal |
Energijska vrednost | 2663 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,8 g |
Ogljikovi hidrati | 87,8 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 26,8 g |
Prehranske vlaknine | 8,4 g |
Informacije o alergenih
BORANJA Z MESOM (pšenica in sledi mleka, soje, listne zelene), POLENTA (sledi pšenice)