Boranja z mesom, pire krompir
Boranja je nasitna, zelo okusna enolončnica. Pripravljena z svinjskim mesom, s stročjim fižolom, čebulo, paradižnikom , na olju ali drugi maščobi, na koncu solijo in zgostijo z moko ali ne.
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.
KOT ZANIMIVOST:
Zaradi zelene barve stročjega fižola, pozabimo da nas boranja oskrbi tudi z beta-karotenom in drugimi antioksidanti. Je bogat vir silicija, ki je potreben za zdravje kosti in tvorbo vezivnih tkiv.
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Eradpfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90% vsega krompirja v Evropi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 526 kcal |
Energijska vrednost | 2209 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,0 g |
Ogljikovi hidrati | 50,8 g |
Sladkorji | 4,5 g |
Beljakovine | 26,8 g |
Prehranske vlaknine | 8,0 g |
Informacije o alergenih
BORANJA Z MESOM (gluten, sledi jajc, mleka in listne zelene), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek)