
Brancin na žaru, dušena zelenjava
Ljudje vedno težimo k spremembam: nekaj časa si hrano najraje pripravljamo na ta način, potem nekaj časa na drugega in kasneje prisegamo, da nam gre najbolje v slast tretji način; jedi pripravljene na žaru pa se nam vedno zdijo odlične. Navsezadnje gre za najstarejšo in zato tudi najpreprostejšo tehniko.
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis in limonin sok. Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje njegovo hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje).
KOT ZANIMIVOST:
Morske ribe, zobčasti ostriži (brancin), spadajo med najokusnejše ribe bele ribe. Najdražje ribe na svetu pa so tuni.
Včasih je bila zelenjava hrana revežev. Šele v 18. in 19. stoletju so meščani začeli ceniti zelenjavo kot prikuho. Strokovnjaki prisegajo, da se živila najbolje dušijo v bakreni ponvi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 293 kcal |
Energijska vrednost | 1231 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 7,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 15,0 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 31,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,0 g |
Informacije o alergenih
BRANCIN NA ŽARU (ribe)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.