Brancin na žaru, pečen krompir z zelenjavo
Ljudje vedno težimo k spremembam: nekaj časa si hrano najraje pripravljamo na ta način, potem nekaj časa na drugega in kasneje prisegamo, da nam gre najbolje v slast tretji način; jedi pripravljene na žaru pa se nam vedno zdijo odlične. Navsezadnje gre za najstarejšo in zato tudi najpreprostejšo tehniko. Ribji file brancina nam obiranje kosi prihrani. Je pusto belo ribje meso, ki vsebuje kvalitetne beljakovine in zdrave vrste maščob.
Pečen krompir je priljubljena priloga, ki ji pogosto dodamo tudi zelenjavo. Priloga iz krompirja in zelenjave nas zelo obogati s kalijem.
KOT ZANIMIVOST:
Morske ribe, zobčasti ostriži (brancin), spadajo med najokusnejše ribe bele ribe. Najdražje ribe na svetu pa so tuni.1
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 428 kcal |
Energijska vrednost | 1798 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 44,0 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 32,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
BRANCIN NA ŽARU (ribe)