Brancin na žaru z mladim krompirjem in zelenjavo
Ljudje vedno težimo k spremembam: nekaj časa si hrano najraje pripravljamo na ta način, potem nekaj časa na drugega in kasneje prisegamo, da nam gre najbolje v slast tretji način; jedi pripravljene na žaru pa se nam vedno zdijo odlične. Navsezadnje gre za najstarejšo in zato tudi najpreprostejšo tehniko.
Mlad krompir je krompir zgodnje sorte. Največ hranilnih snovi vsebuje krompir tik pod kožo, zato mlad krompir, pečen s kožo, vsebuje več snovi kot olupljen. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. S krompirjem kot prilogo zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk. 2
Zelenjava na žaru je posebna poslastica in zdrava priloga z malo energije. Speče se hitro, z malo dodane maščobe postane aromatična ter dobro ohranja hranilne vrednosti.
KOT ZANIMIVOST:
Morske ribe, zobčasti ostriži (brancin), spadajo med najokusnejše ribe bele ribe. Najdražje ribe na svetu pa so tuni. 1
Krompir se ne hrani v hladilniku, ker postane na mrazu sladkast, pač pa pri zmerni temperaturi, na suhem in v temi. Ko začne krompir kaliti, je slabši, ker se je del škroba v njem spremenil v dekstrin (razgrajen škrob). 2
Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799) - prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil »zupeise« (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.potatogoodness.com/nutrition/nutritional-facts/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 428 kcal |
Energijska vrednost | 1798 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 44,0 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 32,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
BRANCIN NA ŽARU (ribe)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.