Bučkina juha
Plodovi bučk so večinoma svetlozeleni ali temnozeleni, meso je belo do svetlozeleno z majhnimi, mehkimi in užitnimi semeni. Bučke imajo relativno nevtralen okus, zato se podajo skoraj k vsem jedem. Bučkina juha iz majhnih zelenih bučk je nizkokalorična predjed, ki nas oskrbi z elektroliti in vitamini – provitamin A, vitamin C, vitamin K, folati, holin.1,2
KOT ZANIMIVOST:
Okoli leta 1960 so razvili tudi bučke, ki jim rečejo vegetable spaghetti »rastlinski špageti« ali spaghetti squash »špagetna buča«. Najbolj primerna zelišča za jedi z bučkami so bazilika, luštrek, timijan in česen.2
1. http://www.e-branjevka.si/index.php?page=2&maincatid=31&artid=62
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 250 ml |
Energijska vrednost | 87 kcal |
Energijska vrednost | 365 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 6,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,2 g |
Ogljikovi hidrati | 5,0 g |
Sladkorji | 2,2 g |
Beljakovine | 2,4 g |
Prehranske vlaknine | 1,1 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mlečni izdelek, soja, listna zelena