
Bujta repa s svinjino
Bujta repa je prekmurska ljudska jed iz repe in prosene kaše, ki se je razvila na podeželju. Lahko jo jemo tudi kot enolončnico z mesom. Je zelo okusna in odlična kot priloga mesu. Kisla repa blagodejno vpliva na naše črevesje, kjer jo črevesne bakterije presnovijo v maščobne kisline, ki znižujejo nivo holesterola. Proso je žito, ki ne vsebuje glutena. 1
KOT ZANIMIVOST:
Ime "bujta repa" pride od prekmurske besede "bujti" (ubiti, zaklati), ker jed tradicionalno delajo, ko zakoljejo prašiča. Prosena kaša (oluščeno proso) ima danes posebno mesto v slovenski prehrani, včasih pa je bil ''hrana revnih''. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 20091
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 337 kcal |
Energijska vrednost | 1415 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 11,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,7 g |
Ogljikovi hidrati | 28,2 g |
Sladkorji | 2,0 g |
Beljakovine | 30,2 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
pšenica in sledi glutena, mleka, zelene, gorčičnega semena
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.