Carski praženec, jabolčna čežana, kompot
Praženec je jed iz testa za palačinke, ki je bolj gosto. Praženec zapečejo, zdrobijo in nato še malo zapečejo. Cesarski praženec je z dodatkom rozin. Tako se imenuje, ker so ga prvič naredili za avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. 1
Kompot je sadje kuhano v vodi, lahko še z dodanimi začimbami in sladkorjem. Uživa se lahko topel ali hladen, kot sladica ali osvežilna pijača. Med najbolj priljubljenimi je kompot iz mešanega sadja. 1
KOT ZANIMIVOST:
Pogovorno mu rečemo tudi šmorn (po nemško Schmarn). Poznamo več vrst pražencev, ki jih različno pripravljajo v slovenskih pokrajinah (zdrobov, koruzni, ajdov, grahov, češnjev. 1
Kompot je del kulinarike v različnih državah južne, vzhodne in srednje Evrope. Uzvar je različica kompota, ki je pripravljen iz suhih jabolk, hrušk in sliv, sladkan z medom ali sladkorjem. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 770 g |
Energijska vrednost | 953 kcal |
Energijska vrednost | 4003 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 30,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,7 g |
Ogljikovi hidrati | 143,0 g |
Sladkorji | 87,9 g |
Beljakovine | 23,3 g |
Prehranske vlaknine | 10,4 g |
Informacije o alergenih
CARSKI PRAŽENEC (pšenica, jajca, mleko)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.