Carski praženec, kompot
Praženec je jed iz testa za palačinke, ki je bolj gosto. Praženec zapečejo, zdrobijo in nato še malo zapečejo. Cesarski praženec je z dodatkom rozin. Tako se imenuje, ker so ga prvič naredili za avstrijskega cesarja Franca Jožefa I.1
Kompot je sadje kuhano v vodi, lahko še z dodanimi začimbami in sladkorjem. Uživa se lahko topel ali hladen, kot sladica ali osvežilna pijača. Med najbolj priljubljenimi je kompot iz mešanega sadja.1
KOT ZANIMIVOST:
Pogovorno mu rečemo tudi "šmorn" (po nemško Schmarn). Poznamo več vrst pražencev, ki jih različno pripravljajo v slovenskih pokrajinah (zdrobov, koruzni, ajdov, grahov, češnjev,...)1
Kompot je del kulinarike v različnih državah južne, vzhodne in srednje Evrope. Uzvar je različica kompota, ki je pripravljen iz suhih jabolk, hrušk in sliv, sladkan z medom ali sladkorjem.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 200 g |
Energijska vrednost | 703 kcal |
Energijska vrednost | 2953 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,4 g |
Ogljikovi hidrati | 101,1 g |
Sladkorji | 48,0 g |
Beljakovine | 22,0 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko