Carski praženec z jabolki
Praženec je jed iz testa za palačinke, ki je bolj gosto. Praženec zapečejo, zdrobijo in nato še malo zapečejo. Cesarski praženec je z dodatkom rozin. Tako se imenuje, ker so ga prvič naredili za avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. 1
Z naribanimi jabolki postane carski praženec bolj sočen.
KOT ZANIMIVOST:
Pogovorno carskemu pražencu mu rečemo tudi "šmorn" (po nemško Schmarn). Poznamo več vrst pražencev, ki jih različno pripravljajo v slovenskih pokrajinah (zdrobov, koruzni, ajdov, grahov, češnjev.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 300 g |
Energijska vrednost | 616 kcal |
Energijska vrednost | 2587 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,7 g |
Ogljikovi hidrati | 84,1 g |
Sladkorji | 21,3 g |
Beljakovine | 21,2 g |
Prehranske vlaknine | 4,0 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko