
Carski praženec z jagodnim prelivom
Praženec je jed iz testa za palačinke, ki je bolj gosto. Praženec zapečejo, zdrobijo in nato še malo zapečejo. Cesarski praženec je z dodatkom rozin. Tako se imenuje, ker so ga prvič naredili za avstrijskega cesarja Franca Jožefa I.1
Preliv iz zamrznjenega in prevretega sladkanega sadja (gozdi sadeži ali borovnice), ki ga polijejo čez jed. Z njim jed postane sladka, še bolj okusna in lepšega izgleda.
KOT ZANIMIVOST:
Pogovorno mu rečemo tudi šmorn (po nemško Schmarn). Poznamo več vrst pražencev, ki jih različno pripravljajo v slovenskih pokrajinah (zdrobov, koruzni, ajdov, grahov, češnjev. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 704 kcal |
Energijska vrednost | 2957 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,4 g |
Ogljikovi hidrati | 101,1 g |
Sladkorji | 48,2 g |
Beljakovine | 22,0 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
CARSKI PRAŽENEC (pšenica, jajca, mleko)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.