Čebulna bržola, dušen riž
Čebulna bržola je glavna jed iz goveje bržole (zoreno, zrelo, mehko, sočno in okusno meso) in čebule1. Potolčeno in začinjeno meso se na hitro opeče in doda čebulni omaki ter zalije z jušno osnovo. Čebulna omaka se kuha tako dolgo, da čebula razpade.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin.3
KOT ZANIMIVOST:
Goveje meso je zelo dober vir železa, čebula pa je že dolgo znana kot zdravilno živilo, vsebuje tudi močan antioksidant kvercetin.2
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cebula
3. http://nutritiondata.self.com/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 627 kcal |
Energijska vrednost | 2633 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,13 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,2 g |
Ogljikovi hidrati | 69,3 g |
Sladkorji | 1,51 g |
Beljakovine | 41,33 g |
Prehranske vlaknine | 2,10 g |
Informacije o alergenih
ČEBULNA BRŽOLA (pšenica, gorčičično seme, sledi mleka, jajc in zelene)