Čičerikini polpeti, jogurtova omaka, kus kus s porom in korenjem
Polpete so okrogli ali ovalni ploščati zrezki iz mešanice mletega mesa, kruha/drobtin ali sojinih kosmičev, mleka, jajc, sesekljane čebule in začimb. Na hitro jih popečejo na maščobi, tudi ocvrejo, včasih panirajo. Enako imenujejo tudi podobno oblikovane zrezke in ''zrezke'' iz drugih živil (npr. krompirjevi, zelenjavni, čičerikini polpeti,…).
Jogurtova hladna omaka je osvežilen dodatek k toplim jedem. Jogurt je zdrav mlečni izdelek, ki vsebuje za naše črevesje koristne probiotične bakterije. Več kot zaužijemo fermentiranih prehranskih izdelkov, bolj varujemo ravnovesje naše mikrobiote. Jogurt je tudi dober vir kalcija in beljakovin, ki sta potrebna za mineralno gostoto naših kosti.
Kus kus je enostavna, a zelo okusna pšenična jed, podobna instant zdrobu, ki je pripravljena v 5 minutah. Uživa se običajno kot prilogo - popestreno z dodatki. Por je zelenjava, ki se lahko uporablja kot surova ali rahlo podušena. Vsebuje žveplo, zaradi katerega ima značilen vonj in funkcijo naravnega antibiotika. Korenček je priljubljena zelenjava, bogata z antioksidantom beta-karotenom, ki s kuhanjem in maščobami v obroku še poveča svojo moč.
KOT ZANIMIVOST:
Okoli 70 % našega imunskega sistema se nahaja v črevesju, zato je zelo pomembno, da poskrbimo za ustrezno prehrano naših črevesnih bakterij, ki med drugim skrbijo tudi za obrambno funkcijo organizma.
Kus kus je zelo stara Severnoafriška berberska jed iz grobo mlete pšenice, koruze, prosa ali ješprenja. Največkrat je prelita z zelenjavnimi ali mesnimi omakami. Posebnost je maroški sladki kus kus seffa, začinjen s cimetom, sladkorjem in suhim sadjem.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 749 kcal |
Energijska vrednost | 3146 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 35,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,4 g |
Ogljikovi hidrati | 85,7 g |
Sladkorji | 6,4 g |
Beljakovine | 21,8 g |
Prehranske vlaknine | 11,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mlečni izdelek, jajca in sledi soje, oreščkov, sezama, listne zelene