
Cordon bleu, rizi bizi
Cordon bleu je jed, pripravljena po merilih visoke kuhinje. Ena od jedi, ki jim običajno rečejo tako je švicarski zrezek, tanek telečji (redkeje svinjski) zrezek, nadevan s sirom in prekajeno gnjatjo, prepognjen na pol, potolčen, paniran v moki, jajcu in drobtinah ter ocvrt. Kot cordon bleu so nam znane različice tudi s piščančjim ali puranjim mesom, v katerih je sir in običajna šunka.1
Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan al dente. Pravi rizi bizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.2
KOT ZANIMIVOST:
Prvotno Cordon Bleu (''Modri trak'') pomeni naziv kuharskih šol v Parizu, v katerih se kuharji šolajo in izpolnjujejo v vrhunskem kuhanju najbolj zahtevnih jedi. Kdor konča šolo dobi diplomo in moder trak, prepasico na uniformi.1
Največ riža pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://italianfood.about.com/od/vegetarianrisotti/r/blr0796.htm
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470g |
Energijska vrednost | 912 kcal |
Energijska vrednost | 3830 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,7 g |
Ogljikovi hidrati | 100,3 g |
Sladkorji | 12,5 g |
Beljakovine | 44,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,2 g |
Informacije o alergenih
CORDON BLEU (pšenica, mlečni izdelek, jajca, soja)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.