Čufta v paradižnikovi omaki, pire krompir
Čufte so bosanske mesne kroglice. Delajo jih iz zmlete govedine, jajc, riža, začimb in soli. Ponudijo jih s paradižnikovo omako in največkrat s pire krompirjem.
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.
KOT ZANIMIVOST:
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Eradpfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90% vsega krompirja v Evropi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 571 kcal |
Energijska vrednost | 2398 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 30,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 42,1 g |
Sladkorji | 6,7 g |
Beljakovine | 32,2 g |
Prehranske vlaknine | 6,5 g |
Informacije o alergenih
ČUFTA V PARADIŽNIKOVI OMAKI (pšenica, jajca, mleko, soja in sledi listne zelene), PIRE KROMPIR (mlečni izdelki)