Čufti v paradižnikovi omaki, pire krompir
Čufti so bosanske mesne kroglice. Delajo jih iz zmlete govedine, jajc, riža, začimb in soli. Ponudijo jih s paradižnikovo omako in največkrat s pire krompirjem.
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus. 1
KOT ZANIMIVOST:
Mleto meso je srednje mastno meso, ponavadi mešano. Mleto meso v kulinariki in gastronomiji nikoli ni dolgočasno, saj z njim lahko pripravimo ogromno različnih jedi in okusov. Maščobe mora imeti ravno prav, da ostane sočno in okusno. Manj kvalitetni in cenejši izdelki v supermarketih vsebujejo tudi do 30 % maščobe.
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 640 g |
Energijska vrednost | 658 kcal |
Energijska vrednost | 2764 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 44,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,4 g |
Ogljikovi hidrati | 45,7 g |
Sladkorji | 6,7 g |
Beljakovine | 55,7 g |
Prehranske vlaknine | 6,5 g |
Informacije o alergenih
ČUFTI V PARADIŽNIKOVI OMAKI (pšenica, jajca, mleko, soja), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek, soja)