Divjačinski golaž, njoki
Divjačinski golaž ali lovski golaž je golaž iz mesa uplenjene divjadi – divjačina. To meso je bolj žilavo in temnejše barve. Golaž je originalno madžarska narodna jed z obilico čebule, govejim mesom in mleto rdečo papriko. Divjačinski golaž pa je običajno iz jelenjega ali srnjega vratu, plečeta ali bočnika, začinjen z rdečim vinom in pogosto z gobami.
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.
KOT ZANIMIVOST:
Danes je lov divjačine močno omejen s predpisi, živali ogroženih vrst so zaščitene, zato so divjačinske jedi izginile s krožnikov. Včasih so si veliko divjad lahko privoščili le bogati. Jedem iz divjačine predpisujejo afrodizično moč.
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 610 kcal |
Energijska vrednost | 2562 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 15,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 77,6 g |
Sladkorji | 7,7 g |
Beljakovine | 36,7 g |
Prehranske vlaknine | 5,8 g |
Informacije o alergenih
DIVJAČINSKI GOLAŽ (pšenica, listna zelena in sledi mleka, jajc), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek)