
Divjačinski ragu, njoki
Ragu je gosta obara iz različnih vrst mesa. Divjačinski ragu je iz mesa uplenjene divjadi – divjačina.1 To meso je bolj žilavo in temnejše barve. Običajno uporabijo meso jelena in srnje iz vratu, plečeta ali bočnika, začinjen z rdečim vinom in pogosto z gobami. 1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Danes je lov divjačine močno omejen s predpisi, živali ogroženih vrst so zaščitene, zato so divjačinske jedi izginile s krožnikov. Včasih so si veliko divjad lahko privoščili le bogati. Jedem iz divjačine predpisujejo afrodizično moč. 1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 610 kcal |
Energijska vrednost | 2562 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 15,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 77,6 g |
Sladkorji | 7,7 g |
Beljakovine | 36,7 g |
Prehranske vlaknine | 5,8 g |
Informacije o alergenih
DIVJAČINSKI RAGU (pšenica, zelena, sledi jajc, sledi mleka), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, sledi zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.