Dunajski zrezek, pomfrit
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško wiener schnitzel je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke. 1
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerju, kalamarom in mesu na žaru. Velja za energijsko bogato prilogo, ki vsebuje kar nekaj maščob, hkrati pa zaradi tega tudi veliko količino vitamina E. 1
KOT ZANIMIVOST:
Dunajski zrezek so izumili šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa. Pri nas pa je izraz »po dunajsko« prišel tako v navado, da ga uporabljamo za vse vrste mesa, rib in tudi zelenjave. 1,2
Pomfrit, naj bi originalno izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime francoski krompirček ( ang. "french fries") naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://en.wikipedia.org/wiki/French_fries
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 390 g |
Energijska vrednost | 1265 kcal |
Energijska vrednost | 5313 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 107,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 39,1 g |
Ogljikovi hidrati | 117,3 g |
Sladkorji | 5,2 g |
Beljakovine | 53,2 g |
Prehranske vlaknine | 8,5 g |
Informacije o alergenih
DUNAJSKI ZREZEK (pšenica, jajca, mleko, sledi soje, oreščkov, sezama)