Dušena govedina v čebulni omaki, kruhovi cmoki
Goveje meso je dušeno do mehke, že skoraj razpadajoče teksture in postreženo s prepraženo čebulno omako. Kategorije govejega mesa se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso zahteva določene dele govedine. Junčje pleče, ki je bolj mehko meso in zato bolj primerno za dušenje. Kljub nasičenim maščobam, goveje meso vsebuje za zdravje koristne maščobe – enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline in je pri ljudeh, ki ne uživajo veliko rib, pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo. Goveje meso je tudi zelo dober vir minerala železa in cinka.
Kruhovi cmoki so kuhana močnata jed kepaste, okrogle oblike. Testo je iz belega kruha, mleka, jajc, čebule, maščobe in začimb, oblikovano v cmoke ali cmočke, ki se jih skuha v kropu. Kruhove cmoke se običajno postreže k zrezkom v omaki, obaram in golažu. 1
KOT ZANIMIVOST:
Kuhana ali dušena čebula daje pol manj kalorij kot surova. Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.
Na Koroškem delajo kipnjeke, cmoke iz kvašenega testa, ki jih skuhajo in zabelijo z ocvirki ali maslom, odvisno, ali hočejo slano ali sladko jed. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 664 kcal |
Energijska vrednost | 2789 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,4 g |
Ogljikovi hidrati | 66,9 g |
Sladkorji | 6,5 g |
Beljakovine | 57,9 g |
Prehranske vlaknine | 2,7 g |
Informacije o alergenih
DUŠENA GOVEDINA V ČEBULNI OMAKI (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme, sledi jajc in mleka), KRUHOVI CMOKI (pšenica, jajca, mleko in sledi zelene, soje, oreščkov, sezama)