
Dušena govedina v čebulni omaki, njoki
Goveje meso je dušeno do mehke, že skoraj razpadujoče teksture in postreženo s prepraženo čebulno omako. Kategorije govejega mesa se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso zahteva določene dele govedine. Junčje pleče, ki je bolj mehko meso in zato bolj primerno za dušenje. Kljub nasičenim maščobam, goveje meso vsebuje za zdravje koristne maščobe – enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline in je pri ljudeh, ki ne uživajo veliko rib, pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo. Goveje meso je tudi zelo dober vir minerala železa in cink.1
Čebula je vsestransko uporabna v kulinariki, premalokrat pa jo uživamo kot glavno sestavino omake. Vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.1
KOT ZANIMIVOST:
Kuhana ali dušena čebula daje pol manj kalorij kot surova. Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 742 kcal |
Energijska vrednost | 3116 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,0 g |
Ogljikovi hidrati | 81,7 g |
Sladkorji | 6,9 g |
Beljakovine | 54,8 g |
Prehranske vlaknine | 4,5 g |
Informacije o alergenih
DUŠENA GOVEDINA V ČEBULNI OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, listne zelene), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.