Dušena govedina v čebulni omaki, pražen krompir
Goveje meso je dušeno do mehke, že skoraj razpadajoče teksture in postreženo s prepraženo čebulno omako. Kategorije govejega mesa se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso zahteva določene dele govedine. Junčje pleče, ki je bolj mehko meso in zato bolj primerno za dušenje. Kljub nasičenim maščobam, goveje meso vsebuje za zdravje koristne maščobe – enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline in je pri ljudeh, ki ne uživajo veliko rib, pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo. Goveje meso je tudi zelo dober vir minerala železa in cinka.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka. 1
KOT ZANIMIVOST:
Kuhana ali dušena čebula daje pol manj kalorij kot surova. Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 590 g |
Energijska vrednost | 678 kcal |
Energijska vrednost | 2848 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,4 g |
Ogljikovi hidrati | 51,4 g |
Sladkorji | 4,2 g |
Beljakovine | 54,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |
Informacije o alergenih
DUŠENA GOVEDINA V ČEBULNI OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, zelene)