Dušena govedina v čebulni omaki, vlivanci
Goveje meso je dušeno do mehke, že skoraj razpadajoče teksture in postreženo s prepraženo čebulno omako. Kategorije govejega mesa se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso zahteva določene dele govedine. Junčje pleče, ki je bolj mehko meso in zato bolj primerno za dušenje. Kljub nasičenim maščobam, goveje meso vsebuje za zdravje koristne maščobe – enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline in je pri ljudeh, ki ne uživajo veliko rib, pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo. Goveje meso je tudi zelo dober vir minerala železa in cinka.
Vlivanci so jušni vložki iz moke, vode (mleka), jajc in soli, v večji obliki pa so primerni tudi kot priloga. Testo vlijejo skozi sitce z večjimi luknjicami v vrelo juho ali vodo, pri tem je treba juho/vodo stepati z metlico.
KOT ZANIMIVOST:
Kuhana ali dušena čebula daje pol manj kalorij kot surova. Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.
V Avstriji jim rečejo »spetzli« in »spëtzle«, jih skuhajo iz moke, jajc in smetane v slanem kropu, odcedijo in uporabijo za prilogo k mesni jedi z omako ali pa kot samostojno jed, zabeljeno s skuto, maslom ali smetano.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 684 kcal |
Energijska vrednost | 2873 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,1 g |
Ogljikovi hidrati | 63,5 g |
Sladkorji | 2,0 g |
Beljakovine | 59,0 g |
Prehranske vlaknine | 2,7 g |
Informacije o alergenih
DUŠENA GOVEDINA V ČEBULNI OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, listne zelene), VLIVANCI (pšenica, jajca)