Dušena govedina v vinski omaki, korenčkovi štruklji
Goveje meso je dušeno do mehke, že skoraj razpadajoče teksture. Kategorije govejega mesa se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso zahteva določene dele govedine. Junčje pleče, ki je bolj mehko meso in zato bolj primerno za dušenje.
Štruklji so tipična slovenska narodna jed. Pripravljeni so iz vlečenega ali kvašenega testa polnjeni z različnimi nadevi, slanimi ali sladkimi. Lahko so kuhani ali pečeni ter posuti s prepraženimi drobtinami. Najbolj priljubljeni so sirovi oziroma skutini štruklji, ki se uživajo kot priloga ali samostojna jed.1
Vinska omaka je narejena na osnovi temne omake z dodatkom belega vina, jabolka in peteršilja.
KOT ZANIMIVOST:
Kljub nasičenim maščobam, goveje meso vsebuje za zdravje koristne maščobe – enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline in je pri ljudeh, ki ne uživajo veliko rib, pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo. Goveje meso je tudi zelo dober vir minerala železa in cinka.
Obstaja veliko vrst štrukljev, drobnjakovi, dolenjski, gluhi, kraški, istrski, kobariški, štajerski, zagorski itd. V Kobaridu je vsako leto tekmovanje v pripravljanju štrukljev, imenovano štrukjlada.1
Za omake se običajno uporabljajo namizna vina, ob jedi pa se postreže kakovostna vina.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 663 kcal |
Energijska vrednost | 2785 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 47,10 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,7 g |
Ogljikovi hidrati | 48,9 g |
Sladkorji | 10,40 g |
Beljakovine | 56,00 g |
Prehranske vlaknine | 5,24 g |
Informacije o alergenih
DUŠENA GOVEDINA V VINSKI OMAKI (pšenica, ječmen, gorčično seme, sledi jajc, sledi mleka, soja, sledi zelene), KORENČKOVI ŠTRUKLJI (pšenica, rž, jajca, sledi jajc, mleko, sledi soje, sledi oreščkov)