Dušena govedina v vinski omaki, riž z zelenjavo
Kategorije govejega mesa se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso zahteva določene dele govedine. Junčje pleče, ki je bolj mehko meso in zato bolj primerno za dušenje. Kljub nasičenim maščobam, goveje meso vsebuje za zdravje koristne maščobe – enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline in je pri ljudeh, ki ne uživajo veliko rib, pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo. Goveje meso je tudi zelo dober vir minerala železa in cinka.
Vinska omaka je narejena na osnovi temne omake z dodatkom belega vina, jabolka in peteršilja.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine.1
KOT ZANIMIVOST:
Za omake se običajno uporabljajo namizna vina, ob jedi pa se postreže kakovostna vina.
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 729 kcal |
Energijska vrednost | 3062 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 24,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,1 g |
Ogljikovi hidrati | 69,6 g |
Sladkorji | 5,6 g |
Beljakovine | 53,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,8 g |
Informacije o alergenih
DUŠENA GOVEDINA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, mleka in zelene), VINSKA OMAKA (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme, sledi jajc, mleka in zelene), RIŽ Z ZELENJAVO (zelena, sledi mleka)