Dušena govedina v naravni omaki, široki rezanci
Goveje meso je dušeno do mehke, že skoraj razpadajoče teksture. Postrežemo ga skupaj z naravno omako, ki je preprosto pripravljena, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko. 1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Ljudje uživajo govedino že tisočletja. Skozi kulinarično zgodbo je bila med plemstvom in meščani govedina veliko bolj cenjena kot svinjina.
Za omake se običajno uporabljajo namizna vina, ob jedi pa se postreže kakovostna vina.
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 727 kcal |
Energijska vrednost | 3053 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,0 g |
Ogljikovi hidrati | 69,3 g |
Sladkorji | 4,2 g |
Beljakovine | 56,9 g |
Prehranske vlaknine | 2,1 g |
Informacije o alergenih
DUŠENA GOVEDINA V VINSKI OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, zelene), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)