File lososa na žaru, popečena zelenjava
Losos je večja morska riba z rožnatim mesom. Užiten je surov in pečen, zato ga v kulinariki pripravljajo na različne načine. Na žaru pečeni fileji so zelo okusna in lahka ribja jed, ki se zelo dobro ujema z zelenjavno prilogo ali rižem. 1
Zelenjava na žaru je posebna poslastica. Speče se hitro, z malo dodane maščobe, postane hrustljava in aromatična ter najbolje ohranja hranilne vrednosti.1
KOT ZANIMIVOST:
Življenjsko okolje lososa je Atlantski in Pacifiški ocean. Spada v skupino mastnih rib, saj vsebuje veliko maščobe, kjer prevladujejo nenasičene omega-3 maščobne kisline. Vsebuje tudi veliko beljakovin in vitamina D.1
Zelenjava na žaru: Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799), prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil "zupeise" (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 380 g |
Energijska vrednost | 562 kcal |
Energijska vrednost | 2360 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 38,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,3 g |
Ogljikovi hidrati | 11,1 g |
Sladkorji | 5,8 g |
Beljakovine | 44,1 g |
Prehranske vlaknine | 4,1 g |
Informacije o alergenih
FILE LOSOSA NA ŽARU (ribe)