File smuča na žaru, pečen mlad krompir z zelenjavo
Smuč je sladkovodna riba. Zaradi svojega belega mesa, ki je skoraj brez kosti, in nežnega prijetnega okusa je zelo priljubljen v kuhinji. Razširjen je po vsej Evropi, z izjemo skrajnega severa in juga. Živi v večjih vodotokih, za katere je značilen počasen tok, dno pa prodnato. Smuč lahko preživi tudi v jezerih in drugih stoječih vodah, vendar temperature vode ne sme biti previsoka.1,2
Mlad krompir je krompir zgodnje sorte. Največ hranilnih snovi vsebuje krompir tik pod kožo, zato mlad krompir, pečen s kožo, vsebuje več snovi kot olupljen. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. S krompirjem kot prilogo zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk.3
KOT ZANIMIVOST:
Smuč lahko zraste do 120 cm in tehta do 20 kg. V izjemnih pogojih lahko živi do 20 let, povprečno pa le okoli 10 let. Velja za zelo občutljivo ribo, ki ob poškodbah ali pomanjkanju kisika hitro pogine. Pri nas je zaščiten z lovopustom v času drsitve in najmanjšo dovoljeno lovsko mero – 50 cm.2
Krompir se ne hrani v hladilniku, ker postane na mrazu sladkast, pač pa pri zmerni temperaturi, na suhem in v temi. Ko začne krompir kaliti, je slabši, ker se je del škroba v njem spremenil v dekstrin (razgrajen škrob).3
1. https://coolhouse.si/nasveti/267/smuc_kralj_sladkovodnih_rib/
2. https://sl.wikipedia.org/wiki/Smu%C4%8D
3. http://www.potatogoodness.com/nutrition/nutritional-facts/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 724 kcal |
Energijska vrednost | 3041 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 42,20 g |
Nasičene maščobne kisline | 14,8 g |
Ogljikovi hidrati | 44,0 g |
Sladkorji | 3,20 g |
Beljakovine | 44,10 g |
Prehranske vlaknine | 6,70 g |
Informacije o alergenih
FILE SMUČA NA ŽARU (ribe)