Fuži, omaka s tartufato
Fuži so značilne istrske testenine, za katere naredijo testo iz moke, soli, jajc in vode. Nato vsak hlebček posebej razvaljajo na tenko in iz njega narežejo kvadratke velikosti približno 4 x 4 centimetre. Fuže naredijo tako, da dva nasprotna konca pritisnejo skupaj na sredini, druga dva konca pa pustijo.
Tartufi oziroma gomoljike, kakor je slovensko ime zanje, rastejo v obliki gomoljev pod zemljo, pri nas večinoma v Istri.
KOT ZANIMIVOST:
Če fuže pripravimo z omako iz tartufov, dobimo značilno istrsko jed.
V kulinariki velja, da jed s tartufi ne sme imeti značilnega okusa zaradi aromatiziranega olja, ampak zaradi uporabljenih gob, vendar si za hitro domačo počitniško kosilo lahko pomagamo tudi z nekaj kapljicami gomoljičnega olja, ki okrepi okus in aromo po gomoljikah, ter kupljeno gomoljično mezgo, ki ji pravijo tudi tartufata, iz belih ali črnih tartufov, šampinjonov, oljčnega olja in oliv, ki jo sterilizirajo in prodajajo v malih steklenih kozarčkih.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 230g |
Energijska vrednost | 768 kcal |
Energijska vrednost | 3227 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 35,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 13,7 g |
Ogljikovi hidrati | 78,9 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 31,5 g |
Prehranske vlaknine | 3,7 g |
Informacije o alergenih
FUŽI (pšenica, jajca), OMAKA S TARTUFATO (mleko, soja, sledi zelene)