Gobov lonec z eko ajdovo kašo* in meni sladica
*Iz ekološke pridelave.
Enolončnica iz mešanih svežih ali posušenih gob - jurčki, lisičke, šampinjoni, ki so pri nas najbolj priljubljene gobe. Dodan je tudi krompir, ajdova kaša in "zabeljen" s kislo smetano. Ajdova kaša sodi med zelo zdrava živila, saj zrnje vsebuje antioksidant rutin, ki krepi ožilje in uravnava krvni pritisk, vsebuje zdrave vrste maščob, veliko vlaknin, fosforja, kalija, kalcija, železa,…
KOT ZANIMIVOST:
Sveže nabrane gobe je treba uporabiti še isti dan. Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Prevrete zamrznjene gobe izgubijo del arome in okusa. Jurčki so bogat vir natrija, kalija, kalcija, železa, cinka, bakra, fosforja in vitaminov B.
Včasih je bila ajda v Sloveniji pomembno živilo, verjetno pa je doma iz Rusije, kjer je ajdova kaša še vedno eno od osnovnih živil stepnih ljudstev.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 212 kcal |
Energijska vrednost | 890 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 6,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,0 g |
Ogljikovi hidrati | 31,1 g |
Sladkorji | 1,3 g |
Beljakovine | 6,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,9 g |
Informacije o alergenih
pšenica, zelena, sledi jajc