Golaž iz konjskega mesa, kruhova rezina
Golaž je originalno madžarska narodna jed z obilico čebule, govejim mesom in mleto rdečo papriko. Madžari strogo ločijo golaževo juho, ki vsebuje tudi krompir, od golaža v kotlu. Golaž iz konjskega mesa ima bogat okus, saj je konjsko meso bogato z glikogenom, zaradi česar je mehkejše in boljšega okusa. 1
Testo za kruhove rezine je narejeno iz belega kruha, mleka, jajc, čebule, maščobe in začimb zavit v prtič in skuhan v kropu. Pred postrežbo testo razrežemo na rezine in tako dobimo kruhove rezine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Konjsko meso ima nizko vsebnost maščob. Več kot polovica le – teh je nenasičenih maščobnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, Vsebuje tudi veliko beljakovin, ki so potrebne za ravoj organov, mišic,… Konjsko meso je bogatu z železom in vitamini B skupine, zato je zelo primeren za uživanje pri ljudeh, ki so slabokrvni. Vsebuje vitamine B3, B6 in B12. 2
Z enakim imenom so kruhove rezine sladka ali slana jed z belim kruhom, navlaženim v mleku in stepenimi jajci ter ocvrto in posuto s sladkorjem ali brez. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://www.dnevnik.si/1042655361
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 788 kcal |
Energijska vrednost | 3310 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,1 g |
Ogljikovi hidrati | 71,2 g |
Sladkorji | 9,2 g |
Beljakovine | 61,6 g |
Prehranske vlaknine | 4,6 g |
Informacije o alergenih
GOLAŽ IZ KONJSKEGA MESA (pšenica in sledi zelene), KRUHOVA REZINA (pšenica, mleko, jajca in sledi soje, sezama, oreščkov)