Govedina po mongolsko, dušen riž – Kitajska animacija
Govedina po mongolsko je znana kitajska jed, običajno sestavljena iz na trakove narezanega govejega mesa, prepraženega na vroči plošči z dodatkom pora in sojine omake. Jed je pogosto postrežena z dušenim rižem ali riževimi rezanci.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folne kisline, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz po mongolsko, je iz kitajske kuhinje, ki pomeni vsakršno meso, na hitro prepraženo na litoželezni plošči.
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 580 g |
Energijska vrednost | 686 kcal |
Energijska vrednost | 2881 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,1 g |
Ogljikovi hidrati | 76,1 g |
Sladkorji | 4,9 g |
Beljakovine | 35,1 g |
Prehranske vlaknine | 5,5 g |
Informacije o alergenih
GOVEDINA PO MONGOLSKO (pšenica, soja in sledi glutena, jajca, mleka, soje, zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |