Goveja juha z jušnimi kroglicami
Slovenci radi jemo klasično govejo juho. Goveja juha naj bi delovala na telo krepčilno in ima celo nekaj zdravilnih moči, za to naj bi bila kriva ''govedina''. Goveja juha mora vsebovati veliko puste govedine, govejo kračo s kostjo, jušno zelenjavo in sol. Pomembno je, da se juha kuha dolgo in vre počasi. Jušni vložek dodamo v juho na koncu, ponavadi v krožnik – npr. zlate kroglice, kruhove kocke, kaša, testenine, rezanci iz palačink,… 1,2
KOT ZANIMIVOST:
Goveja juha sicer izvira iz Dunaja, ker pa smo dolgo časa živeli v habsburški monarhiji, smo jo posvojili. Tako je v Avstriji in tudi pri nas v Slovenji, kraljica juh. V starih časih so po kakovosti goveje juhe presojali celo kakovost gostilne. 1
1. http://mojpogled.net/nedeljsko-kosilo-goveja-juha/
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 250 g |
Energijska vrednost | 62 kcal |
Energijska vrednost | 260 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 2,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,0 g |
Ogljikovi hidrati | 8,7 g |
Sladkorji | 1,1 g |
Beljakovine | 1,1 g |
Prehranske vlaknine | 0,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca in sledi mleka, zelene