Goveja juha
Slovenci radi jemo klasično govejo juho. Goveja juha naj bi delovala na telo krepčilno in ima celo nekaj zdravilnih moči, za to naj bi bila kriva ''govedina''.1 Goveja juha mora vsebovati veliko puste govedine, govejo kračo s kostjo, jušno zelenjavo in sol.2 Pomembno je, da se juha kuha dolgo in vre počasi.1,2
KOT ZANIMIVOST:
Goveja juha sicer izvira iz Dunaja, ker pa smo dolgo časa živeli v habsburški monarhiji, smo jo posvojili. Tako je v Avstriji in tudi pri nas v Slovenji, kraljica juh. V starih časih so po kakovosti goveje juhe presojali celo kakovost gostilne.1
1. http://mojpogled.net/nedeljsko-kosilo-goveja-juha/ <29.12.2014>
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 250 ml |
Energijska vrednost | 62 kcal |
Energijska vrednost | 260 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 2,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,0 g |
Ogljikovi hidrati | 8,7 g |
Sladkorji | 1,1 g |
Beljakovine | 1,1 g |
Prehranske vlaknine | 0,7 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, sledi mleka in listne zelene