
Goveja picanha na žaru, fina zelenjava, pečen krompir
Picanha je kos govejega mesa, ki se nahaja na hrbtu goved in sicer, pri repu. Po okusu je zelo sočna in močna. Priprava picanhe mora biti natačna, saj ta del mesa vsebuje malo maščob in zato lahko pri neprimerni kuhi postane picanha zelo trda.1 Picanha je zelo priljubljena v Braziliji, kjer maščobe ne odrežejo, medtem ko v Ameriki odrežejo maščobo stran.2
Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot del zdrave in uravnotežene prehrane. Koristna hranila vsebuje v zelo majhni količini, a pomembno prispevajo nadvse koristen, varovalen učinek na zdravje.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.3
KOT ZANIMIVOST:
Izraz »picanha« prihaja iz besede »picana«. Z besedo picana so rejci iz južnih delov Portugalske in Španije uporabljali za govedorejo. Portugalski izseljenci so tak način reje prinesli s seboj v Brazilijo in sčasoma se je izraz »picanha« uporabljal za poimenovanje dela na kravjem hrbtu, kjer so rejci kravo sunili, da se je premaknila.
Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799) - prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil »zupeise« (danes ¨priloga¨, ˝prikuha˝), zato je zapisal, da je ¨za zraven jed¨.
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.3
1. https://overthefirecooking.com/
2. https://en.wikipedia.org
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 650 g |
Energijska vrednost | 856 kcal |
Energijska vrednost | 3595 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,00 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,0 g |
Ogljikovi hidrati | 59,4 g |
Sladkorji | 5,00 g |
Beljakovine | 69,30 g |
Prehranske vlaknine | 9,20 g |
Informacije o alergenih
/
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.