Goveji golaž, eko polenta*
*Živilo je ekološkega izvora.
Golaž je originalno madžarska narodna jed z obilico čebule, govejim mesom in mleto rdečo papriko. Madžari strogo ločijo golaževo juho, ki vsebuje tudi krompir, od golaža v kotlu.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa.
KOT ZANIMIVOST:
Pravi, originalni goveji golaž je iz govedine, srca, jeter in vimena, začinjen s papriko, majaronom in kumino in s sladnimi žličniki. Beseda "gulyás" pomeni "kravji pastir", "govedar". Golaž je namreč nastal kot mesna juha kravjih pastirjev, za katero vedo, da so jo jedli že v 9. stoletju.
Italija je tudi domovina polente. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. Polenta ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 659 kcal |
Energijska vrednost | 2768 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 19,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,3 g |
Ogljikovi hidrati | 80,6 g |
Sladkorji | 2,4 g |
Beljakovine | 39,4 g |
Prehranske vlaknine | 6,5 g |
Informacije o alergenih
GOVEJI GOLAŽ (pšenica), EKO POLENTA* (sledi pšenice)