Gratiniran krompir s skuto
Gratiniranje ali ''oskorjanje'' je način priprave jedi, sestavljene iz živil, ki so bila že prej kuharsko obdelana. Največkrat se peče v pečici, zato se na jedi zgoraj naredi skorjica.
Krompir je danes ena izmed najbolj pogosto uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. S krompirjem zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk. 1
Skuta je izvrsten vir telesu potrebnih esencialnih aminokislin, vitaminov B-kompleksa in kalcija. Zaradi tega ima visoko biološko vrednost, vendar hkrati nizko energetsko vrednost, saj ne vsebuje veliko maščob (še posebej posneta skuta) ter skoraj nič ogljikovih hidratov. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin nam zagotavlja daljši občutek sitosti.1
KOT ZANIMIVOST:
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.
Krompir se ne hrani v hladilniku, ker postane na mrazu sladkast, pač pa pri zmerni temperaturi, na suhem in v temi. Ko začne krompir kaliti, je slabši, ker se je del škroba v njem spremenil v dekstrin (razgrajen škrob).
Skuto je mogoče pripraviti iz različnih vrst mleka, odlična je kozja skuta, ki je nekoliko manj mastna, pa tudi njena sestava z vidika vitaminov in mineralov je za človeka še posebej ugodna. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.potatogoodness.com/nutrition/nutritional-facts/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400g |
Energijska vrednost | 501 kcal |
Energijska vrednost | 2104 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 25,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 14,6 g |
Ogljikovi hidrati | 53,7 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 15,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, mlečni izdelek, soja in sledi zelene