Gratiniran ribji file z zelišči, grška omaka, česnov krompir
Gratiniranje ali ''oskorjanje'' je način priprave jedi, sestavljene iz živil, ki so bila že prej kuharsko obdelana. Največkrat se peče v pečici, zato se zgoraj na jedi naredi skorjica. Gratiniran ribji file je tako sestavljen iz pečena ribjega fileja z zelišči in dodatki, ki jed povežejo (npr. jajca, sir, bešamel,…).1 Ribji file so vzdolžne polovice rib, odluščene od hrbtenice in očiščene od kosti. Ribje meso vsebuje kvalitetne beljakovine in zdrave vrste maščob (omega 3), ki zmanjšujejo možnost za pojav krvnih strdkov in poapnenja žil.
Grška omaka je sestavljena iz jajčevcev, črnih oliv, pasiranega paradižnika, čebule, bazilike, origana in oljčnega olja. Pravijo, da ima grška kuhinja štiri skrivnosti – slavno grško oljčno olje, kakovostna sveža živila, pravo kombinacijo dišavnic in preprostost, ki povezuje vse sestavine v celoto.2
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Česen se uporablja za kulinarične in medicinske namene, saj sodi med najbolj zdravilne začimbe. Ima močan vonj in pekoč okus, ki se po kuhanju spremeni v sladkast okus, zato se odlično dopolnjuje tudi s krompirjem.
KOT ZANIMIVOST:
Mnoge dežele so v prehrani odvisne od ribjih beljakovin, pri čemer prednjači Japonska, kjer so začeli jesti rdeče meso šele s prihodom tujcev. Japonec poje v povprečju 100 kg rib na leto, Slovenec pa komaj 4 kg.1
Grki največ uporabljajo v svoji kuhinji začimbe: origano, timijan, lovor, rožmarin, meto, cimet, nageljnove žbice in žafran.2
Pravijo, da je neki fr. kuharski mojster ugriznil v česen in dahnil v solato, rekoč ''To bo zadostovalo''. Že stari Rimljani so dodajali česen vojakom, ker so menili, da povečuje moč, Egipčani pa so z njim hranili sužnje, ki so gradili piramide. Mitov o učinku česna je še veliko, čisto zares pa učinkovito znižuje holesterol.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.dobertek.com/clanki/176-mariamaridaki.html
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 660 g |
Energijska vrednost | 980 kcal |
Energijska vrednost | 4116 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 56,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,4 g |
Ogljikovi hidrati | 72,0 g |
Sladkorji | 20,3 g |
Beljakovine | 50,4 g |
Prehranske vlaknine | 14,8 g |
Informacije o alergenih
GRATINIRAN RIBJI FILE Z ZELIŠČI (ribe, mleko in mlečni izdelek, jajce, pšenica), GRŠKA OMAKA (pšenica), ČESNOV KROMPIR
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.