Gratinirane skutine palačinke s sadnim prelivom
Palačinke so jed iz tekočega testa iz jajc, vode ali mleka, soli in moke, pečene na obeh straneh v ponvi ali plošči. Pogosto jih namažejo z nadevom, zvijejo in gratinirajo v pečico. Prelijejo jih z razžvrkljanimi jajci v smetani in spečejo. Gratiniranje ali ''oskorjanje'' je način priprave jedi, sestavljene iz živil, ki so bila že prej kuharsko obdelana. Največkrat se peče v pečici, zato se na jedi zgoraj naredi skorjica. 1
Preliv iz zamrznjenega in prevretega sladkanega sadja (gozdi sadeži ali borovnice), ki ga polijejo čez jed. Z njim jed postane sladka, še bolj okusna in lepšega izgleda.
KOT ZANIMIVOST:
Besedo palačinke smo dobili iz avstrijske nemščine, kjer se imenuje Palatschinke. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 580 g |
Energijska vrednost | 886 kcal |
Energijska vrednost | 3721 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,7 g |
Ogljikovi hidrati | 142,7 g |
Sladkorji | 63,7 g |
Beljakovine | 35,3 g |
Prehranske vlaknine | 5,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, mlečni izdelek