Gratinirani jajčevci s paradižnikom in sirom
Gratiniranje ali ''oskorjanje'' je način priprave jedi, sestavljene iz živil, ki so bila že prej kuharsko obdelana. Največkrat se peče v pečici, zato se na jedi zgoraj naredi skorjica. 1
Melancani ali jajčevci so tipična mediteranska poletna zelenjava, ki je lahko nadvse okusna. Med drugim vsebujejo tudi vsebujejo klorogensko kislino, ki se nahaja tudi v kavi in ima antioksidativen učinek. 1
Paradižnik izvira iz Srednje, Južne in južnega dela Severne Amerike. Vsebuje veliko vitamina A in C. V prehrani je cenjen zaradi svojega okusa. Jedem daje tudi bravo in vonj. Paradižnik vsebuje tudi minerale, kot so: kalcij, magnezij in železo. Kot večina vrtnin vsebuje paradižnik mnogo vode in majhne količine suhe snovi. Vsebuje cca 94% vode, 1% beljakovin, 4% ogljikovih hidratov in 0,3% maščob. 3
Fermentirani mlečni izdelki, kot je sir, imajo posebno mesto v zdravi prehrani, zaradi mlečno-kislinskih bakterij in vsebnosti kalcija ter vitamina D, ki sta ključna za zdravje kosti.
KOT ZANIMIVOST:
Melancani sodijo v skupino zelenjave, ki vsebuje oksalno kislino. Če se slednja koncentrira v telesu, tvori kristale in povzroča težave, zato se morajo posamezniki, ki imajo težave z ledvicami ali mehurjem, izogibati uživanju melancanov. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
3. https://sl.wikipedia.org/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 350 g |
Energijska vrednost | 273 kcal |
Energijska vrednost | 1147 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,9 g |
Ogljikovi hidrati | 17,4 g |
Sladkorji | 12,2 g |
Beljakovine | 9,8 g |
Prehranske vlaknine | 9,8 g |
Informacije o alergenih
mlečni izdelek, sledi soje in zelene