Hamburger
Hamburger je sendvič, običajno sestavljen iz ene ali več kosov mletega mesa (običajno govejega mesa), ki ga vstavimo med 2 plasti kruha, oziroma v žemljico. Pogosto kot dodatne uporabimo: sir, solato, čebulo, paradižnik, slanino, kumarico, začimbe (kečap, majoneza, gorčica, okus),… Hamburgerji se prodajajo v restavracijah s hitro prehrano in ostalih restavracijah, ki jih ponujajo v menijih. Obstaja veliko različic hamburgerja. 1
KOT ZANIMIVOST:
Nastanek hamburgerja ni znan – nekateri viri navajajo, da je prvi recept iz leta 1758 omenjal klobaso iz Hamburga, ki se je pekla tako, da je bil kruh postavljen pod njo. Zato predvidevajo, da izraz »hamburger« prvotno izhaja iz Hamburga, drugega največjega nemškega mesta. 1
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Hamburger
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 1049 kcal |
Energijska vrednost | 4406 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 50,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,8 g |
Ogljikovi hidrati | 95,5 g |
Sladkorji | 2,8 g |
Beljakovine | 57,9 g |
Prehranske vlaknine | 4,9 g |
Informacije o alergenih
pšenica, sledi mleka, jajc, soje, oreščkov in sezama