
Hrenovka orly, kremna špinača, pire krompir
Panirana hrenovka v pivskem testu. Pivsko testo je narejeno iz piva, rumenjakov, moke in soli. Razžvrkljanemu gostemu testu primešamo gost sneg iz beljakov. Panirano hrenovko se ocvre v olju.
Se spominjate Popaja? Ni si drznil soočiti z Bultom, če ni prej pospravil pločevinke špinače. Danes vemo, da je listnata zelenjava tako odlična zaradi sinergije različnih vrst rastlinskih snovi in drugih hranilnih snovi. Kuhana špinača vsebuje večje vrednosti provitamina A, vitamina E, cinka (antioksidanti) ter kalcija in železa kot surova špinača. Žal pa je biorazpoložljivost železa v špinači slabša, ker vsebuje tudi snovi, ki nase vežejo železo in kalcij, zato se ne absorbirata v količini, ki jo sicer vsebuje. Risanka Popaj je vseeno prispevala k priljubljenosti špinače in mišljenju, da je železo dalo Popaju moč. 2,3
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus. 4
KOT ZANIMIVOST:
Več raziskav in analiz je pokazalo, da se večina olja absorbira (vpije) v skorjo živila, ki ga cvremo. Poleg strukture živila, ki ga cvremo na absorbcijo olja zelo vpliva mikrostruktura skorje, ki obdaja živilo, viskoznost olja, ki se veča z daljšanjem časa cvrtja, čas ohlajanja (če olje popivnamo iz površine živila , bo absorbiralo manj olja) in seveda vrsta olja. 1
Skoraj vse študije o zdravju oči so ugotovile isto: čim več zaužijemo hrane, kot je špinača, ohrovt, brokoli – tem bolj so zdrave naše oči. Ti učinkoviti karotenoidi se zdijo kot naravna sončna očala. 3
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali "zemeljsko jabolko", iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi. 4
1. Dana D., Saguy S. Review: mehanism of oil uptake during deep-fat frying and the surfactant effect-theory and myth. Advance in Colloid an Interface Science2006; 128-130: 267-27
2. http://healthyeating.sfgate.com/cooked-vs-raw-spinach-iron-content-1420.html
3. Pratt S.G., Matthews K. Najhrana za najzdravje. Tacol J.P., Ur. Debora, založništvo in promocija kulture, d.o.o.: 2004.
4. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 620 g |
Energijska vrednost | 989 kcal |
Energijska vrednost | 4154 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 80,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,5 g |
Ogljikovi hidrati | 46,0 g |
Sladkorji | 4,8 g |
Beljakovine | 21,8 g |
Prehranske vlaknine | 6,9 g |
Informacije o alergenih
HRENOVKA ORLY (pšenica, jajca), KREMNA ŠPINAČA (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, sledi zelene), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.