Idrijski žlinkrofi s sirovo omako
Idrijski žlinkrofi so slovenska jed, ki izhaja iz Idrije. Narejeni so iz rezančevega testa in krompirjevim nadevom. Imajo tudi značilno obliko. Žlinkrofi so odlična predjed, priloga k mesnim jedem ali samostojna jed, ki je zabeljena z ocvirki. 1
Sirova omaka je priljubljena za zrezke in zelenjavo. Pripravljena je iz treh vrst sira (topljen sir, poltrdi in trdi sir), od tekočin dodajo smetano, mleko in belo vino. Fermentirani mlečni izdelki, kot je sir, imajo posebno mesto v zdravi prehrani, zaradi mlečno-kislinskih bakterij in vsebnosti kalcija ter vitamina D, ki sta ključna za zdravje kosti.
KOT ZANIMIVOST:
Idrijski žlinkrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »Zajamčena tradicionalna posebnost«. Proizvodnja geografsko ni omejena. 1
Kakovost sira je najbolj odvisna od vlažnosti skute, kakovosti soli in pravilne obdelave med zorenjem. Pomembna je tudi skorja sira, ki varuje sredico in omogoča njeno zorenje. 2
1. https://sl.wikipedia.org/wiki/Idrijski_%C5%BElikrofi
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410 g |
Energijska vrednost | 749 kcal |
Energijska vrednost | 3146 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 29,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,8 g |
Ogljikovi hidrati | 98,0 g |
Sladkorji | 3,4 g |
Beljakovine | 22,8 g |
Prehranske vlaknine | 5,6 g |
Informacije o alergenih
IDRIJSKI ŽLINKROFI S SIROVO OMAKO (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi oreščkov, mleka, jajc in soje)