Jajčevci alla parmigiano, popečena zeliščna polenta
Gre za italijansko zloženko iz jajčevcev, paradižnika in sira. Recept pozna vsaka prava italijanska babica in ga prenaša na svoje hčere ter vnukinje. Melancani ali jajčevci so tipična mediteranska poletna zelenjava, ki je lahko nadvse okusna, v takšni različici pa jo bodo zagotovo vzljubili tudi največji skeptiki, še posebej ljubitelji paradižnikovih omak v kombinaciji s sirom. Jajčevci ali melancani vsebujejo klorogensko kislino, ki se nahaja tudi v kavi in ima antioksidativen učinek. 1
KOT ZANIMIVOST:
Melancani sodijo v skupino zelenjave, ki vsebuje oksalno kislino. Če se slednja koncentrira v telesu, tvori kristale in povzroča težave, zato se morajo posamezniki, ki imajo težave z ledvicami ali mehurjem, izogibati uživanju melancanov. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 350 g |
Energijska vrednost | 398 kcal |
Energijska vrednost | 1672 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 24,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,6 g |
Ogljikovi hidrati | 31,4 g |
Sladkorji | 13,1 g |
Beljakovine | 17,7 g |
Prehranske vlaknine | 10,4 g |
Informacije o alergenih
mlečni izdelek, sledi zelene