Jetrca v omaki, priloga z eko polente*
*Živilo je ekološkega izvora.
Jetrca, kot glavna mesna jed, so s čebulo pražena jetra z dodatkom začimb, kot so majaron, poper in peteršilj. Lepo se ujemajo s poljubno pripravljenim krompirjem, polento, cmoki, testeninami ali zgolj s kosom domačega kruha
Jetra so največji prehranski naravni vir hemske oblike železa v prehrani. Železo je eden najpomembnejših mineralov, saj je nujen za gradnjo hemoglobina in zato prenašanje kisika po telesu. Primanjkovanje železa v prehrani je povezano s slabokrvnostjo. Slaba stran jeter je, da vsebujejo veliko holesterola, zato z uživanjem jeter ne smemo pretiravati.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa.
KOT ZANIMIVOST:
V prehrani so zlasti pomembna jetra domačih živali, perutnine, divjadi in rib. So bogat vir mineralov in vitaminov.
Italija je tudi domovina polente. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. Polenta ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 751 kcal |
Energijska vrednost | 3154 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,9 g |
Ogljikovi hidrati | 94,2 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 45,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
JETRCA V OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka in listne zelene) EKO POLENTA* (sledi pšenice)