Jota s klobaso
Jota je Primorska enolončnica, ki izvira iz Italije. Pripravljena je iz fižola, kislega zelja ali repe in krompirja. Jota v kateri se kuha klobasa pa ima za vsejedce še boljši okus. Že v starih časih so zraven najraje posegli po kosu domačega kruha. Kot gosta samostojna jed, še posebno dene v hladnih dneh, saj zaradi vsebnosti kislega zelja ali repe krepi organizem in imunski sistem. Prav tako je dobro izražena funkcija glikozinolatov, ki imajo protibakterijsko delovanje. 1
KOT ZANIMIVOST:
Beseda jota izhaja iz furlanske besede »jote«, ki izvira iz besede »iutta«, kar po galsko pomeni juha. Poznanih je več vrst jot, vipavska, tržaška, istrska in suha, ki se razlikujejo v sestavi in pripravi. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 528 kcal |
Energijska vrednost | 2218 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,8 g |
Ogljikovi hidrati | 40,8 g |
Sladkorji | 1,7 g |
Beljakovine | 21,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,4 g |
Informacije o alergenih
pšenica, gorčično seme, zelena, sledi jajc, sledi mleka